Η ιστορία μου ξεκινάει με ένα χαρτάκι. Ναι, ένα απλό χαρτάκι, από αυτά που γράφεις βιαστικά και τα χάνεις. Είχα πάει σε ένα μπαρ με έναν φίλο, τον Αντρέα, που δεν τον είχα δει σχεδόν έναν χρόνο. Είχε γυρίσει από Γερμανία, είχε αλλάξει, είχε γίνει πιο ήσυχος. Καθώς πίναμε μπύρες, εκείνος έβγαλε από το πορτοφόλι του ένα σημείωμα. Ήταν τσαλακωμένο, παλιό. Μου το έδωσε.
«Κράτα το», μου είπε. «Μπορεί να σου χρειαστεί ποτέ. Εμένα με βοήθησε μια νύχρα που δεν είχα φράγκο».
Το κοίταξα. Είχε έναν κωδικό. Δύο λέξεις και μερικά νούμερα. Δεν κατάλαβα τίποτα.
«Τι είναι αυτό;»
«Ένας κωδικός. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο. Αν ποτέ νιώσεις ότι έχεις κολλήσει, που τον έχεις ανάγκη, θυμήσου το».
Τον κοίταξα σαν να ήταν τρελός. Χώσα το χαρτάκι στο τσαντάκι μου και το ξέχασα. Τρεις μήνες μετά, έχασα τη δουλειά μου. Μια διαφημιστική εταιρεία, με απέλυσαν λόγω αναδιάρθρωσης. Κλασική ιστορία. Μέσα σε μια βδομάδα, τα χρήματα στέρεψαν. Το άγχος με είχε πιάσει από τον λαιμό. Κοιμόμουν ελάχιστα, έτρωγα λιγότερο. Ένα βράδυ, καθώς καθάριζα το τσαντάκι μου για να βρω κάνα ευρώ για τσιγάρα, έπεσε πάνω μου εκείνο το χαρτάκι.
Το διάβασα. Δεν θυμόμουν καν ότι υπήρχε. Ο κωδικός ήταν ακόμα εκεί. Αποφάσισα να τον δοκιμάσω. Μπήκα από το κινητό μου. Άρχισα να ψάχνω. Δεν ήξερα καν σε τι site αντιστοιχούσε. Τελικά, βρήκα μια σελίδα που είχε ακριβώς την ίδια εμφάνιση με αυτή που μου είχε περιγράψει ο Αντρέας. Εκεί, σε μία γωνία, υπήρχε ένα πεδίο που έγραφε "Κωδικός προσφοράς". Πληκτρολόγησα αργά. Το χέρι μου ήταν λίγο ασταθές. Η φράση που έγραψα δεν ήταν τυχαία. Ήταν αυτή που μου είχε δώσει εκείνος. vavada free spins code.
Πάτησα "Ενεργοποίηση". Για λίγα δευτερόλεπτα, έμεινα να κοιτάω την οθόνη. Εμφανίστηκε ένα μήνυμα: "Συγχαρητήρια. 50 δωρεάν περιστροφές προστέθηκαν στον λογαριασμό σας".
50 spins. Δεν το πίστευα. Δεν είχα κάνει κατάθεση. Δεν είχα δώσει τίποτα. Απλά ένας κωδικός που κουβαλούσα τρεις μήνες στην τσάντα μου.
Ξεκίνησα να παίζω. Το παιχνίδι ήταν ένα φρουτάκι με θέμα την αρχαία Ελλάδα. Αμφορείς, θεοί, κίονες. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα και πολλά. Πίστευα ότι θα τελειώσουν τα spins, θα μου μείνουν 2-3 ευρώ και θα πάρω τίποτα παξιμάδια. Αλλά από τα πρώτα κιόλας spins, κατάλαβα ότι κάτι πήγαινε διαφορετικά. Στο 5ο spin, έπεσαν δύο Δίας. Μικροκέρδος, 1,80. Στο 12ο spin, τρεις αμφορείς. 5 ευρώ. Το υπόλοιπο είχε ήδη φτάσει τα 11 ευρώ.
Δεν είχα ξαναπαίξει ποτέ με δωρεάν spins. Δεν ήξερα ότι μπορούσες να κερδίσεις αληθινά λεφτά. Νόμιζα ότι ήταν μόνο για επίδειξη. Και εκεί που χάζευα, στο 24ο spin, έπεσαν τρία σκόρπια σύμβολα. Μια Αθηνά με χρυσό κράνος. Η οθόνη έγινε μωβ. Βρέθηκα μέσα σε έναν λαβύρινθο. Έπρεπε να διαλέξω τρεις πόρτες. Πόρτα πρώτη: 9 ευρώ. Πόρτα δεύτερη: 18 ευρώ. Πόρτα τρίτη: 36 ευρώ. Σύνολο από το μπόνους: 63 ευρώ.
Το αρχικό μηδέν είχε γίνει 74 ευρώ. Και είχα μείνει ακόμα 26 spins.
Συνέχισα. Τα υπόλοιπα spins ήταν πιο ήσυχα, χωρίς μεγάλες εκρήξεις. Κέρδιζα εδώ κι εκεί μικροποσά. Όταν τελείωσε το 50ο spin, το υπόλοιπο είχε σταματήσει στα 89 ευρώ.
Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν το περίμενα. Καθόμουν στο δωμάτιό μου, στις 11 το βράδυ, με άδειο στομάχι και απλήρωτους λογαριασμούς, και είχα 89 ευρώ που εμφανίστηκαν από ένα χαρτάκι. Το πρώτο μου ένστικτο ήταν να τα κάνω ανάληψη. Να τα τραβήξω και να μην το ξανασκεφτώ. Αλλά είχε πλάκα. Είχε γίνει μια μικρή περιπέτεια. Αποφάσισα να συνεχίσω λίγο ακόμα. Αλλά με αυστηρό πλάνο.
Πήγα στα live παιχνίδια. Ρουλέτα. Πόνταρα μόνο στο μαύρο, 10 ευρώ. Κέρδος. 20 ευρώ. Σύνολο 99. Πάλι στο μαύρο, 10 ευρώ. Κέρδος. 109. Την τρίτη φορά, πόνταρα πάλι 10 στο μαύρο. Έπεσε κόκκινο. Έχασα. 99. Μία ήττα, αλλά ήμουν ακόμα πάνω από τα αρχικά 89. Σταμάτησα εκεί. Δεν είχε νόημα να γίνω άπληστος. Πάτησα εξαργύρωση. 99 ευρώ. Ακριβώς.
Την επόμενη μέρα, πήρα τον Αντρέα τηλέφωνο. «Ρε φίλε, τι ήταν αυτός ο κωδικός;»
Εκείνος γέλασε. «Σου λέω, κάποτε με είχε σώσει κι εμένα. Μια βραδιά που δεν είχα να φάω. Δεν μου το είχε δώσει κανείς. Το είχα βρει τυχαία σε ένα φόρουμ. Αλλά εγώ δεν είχα κανέναν να το δώσω, οπότε το κράτησα. Κάποια στιγμή, σκέφτηκα ότι εσύ είσαι καλό παιδί. Το κράτησα για σένα».
Ένιωσα περίεργα. Δεν ήταν απλά λεφτά. Ήταν μια πράξη φιλίας. 99 ευρώ δεν είναι περιουσία, αλλά εκείνη την εβδομάδα ήταν τα πάντα. Πλήρωσα το ρεύμα, αγόρασα τρόφιμα, και πήρα μία μπύρα για τον Αντρέα για την επόμενη φορά που θα βλεπόμασταν.
Δεν ξαναέπαιξα ποτέ. Δεν χρειάστηκε. Αλλά φύλαξα εκείνο το χαρτάκι σε ένα βιβλίο. Το κρατάω για ανάμνηση. Όχι για τα λεφτά. Αλλά για τη στιγμή. Εκείνη τη νύχρα που όλα έδειχναν σκοτεινά, ένας κωδικός, μια φιλία και μερικά δωρεάν γυρίσματα μου θύμισαν ότι δεν είμαι μόνος. Και ότι η τύχη, όταν δεν την περιμένεις, χτυπάει την πόρτα με τον πιο παράξενο τρόπο.