A barátaim gyakran kérdezik, miért ülök le néha este a laptop elé, amikor fáradt vagyok, és miért nem inkább a tévét kapcsolom be. Az igazság az, hogy tavaly ősszel, amikor a városban már mindenki a nyirkos ködöt és a korai sötétedést emlegette, én valami mást kerestem. Nem a menekülést, inkább egyfajta feszültségoldást. A munkámban rengeteg a határidő, a számok, a felelősség. Kellett egy hely, ahol a szabályok egyszerűek, ahol nincs számonkérés, csak a pillanat. Így kerültem kapcsolatba a vavada hu oldalával, ami akkor még csak egy név volt a sok közül, de aztán lassan a mindennapjaim részévé vált.
Az első hetekben persze csak nézelődtem. Nem rohantam be a nagy tétek felé, mert nem vagyok az a típus. Inkább az apró dolgok érdekeltek: hogyan pörögnek a görgők, milyen hangja van egy-egy nyerésnek, hogyan változik a fény a képernyőn, amikor valami történik. Az ember azt hiszi, hogy ez csak gépies kattogás, pedig van benne valami megnyugtató. Olyan, mint amikor az ember a kertben ül, és hallgatja a madarakat. Nem kell hozzá nagy filozófia, mégis rendbe teszi a fejét.
Emlékszem, november végén volt egy hosszú hétvégém. Péntek este úgy döntöttem, hogy kipróbálom az egyik klasszikus gyümölcsös automatát. Nem vártam csodát, csak szerettem volna kicsit kikapcsolni. Az első pörgetéseknél még csak a megszokott kis összegek jöttek, aztán egyszer csak három csillag állt meg egy vonalban. Nem volt óriási összeg, de pont elég volt ahhoz, hogy érezzem: itt nem csak a szerencse számít, hanem a ritmus is. Ahogy figyeltem a játékot, rájöttem, hogy a vavada hu felületén az a jó, hogy nem kell kapkodni. Az ember beállíthatja a tétet, aztán hagyhatja, hogy a dolgok megtörténjenjenek. Ez a fajta nyugalom pedig ritka az online térben.
Aztán jött a tél, és vele együtt a karácsonyi hajrá. Decemberben mindenki őrült tempóban rohan, én pedig úgy döntöttem, hogy nem hagyom, hogy a stressz elvigye a napjaimat. Esténként, miután elmosogattam és leültem a kanapéra, elővettem a tabletet. Ilyenkor nem siettem. Végignéztem a különböző asztalokat, a bónuszokat, a kisebb-nagyobb ajánlatokat. Az egyik alkalommal észrevettem, hogy van egy visszatérítési lehetőség is, amit addig nem használtam. Nem nagy összeg, de mégis jólesett. Olyan érzés volt, mintha a játék azt mondaná: gyere, ma nem kell mindent megnyerned, elég, ha itt vagy. Ez a fajta hozzáállás pedig átfordult a hétköznapokba is. Kezdtem kevésbé görcsösen állni a dolgokhoz.
Januárban aztán volt egy olyan estém, amire még most is jólesően gondolok vissza. Hideg volt, kint esett az eső, én pedig bekapcsoltam a gépet, és elkezdtem pörgetni az egyik újabb játékot. Az elején semmi különös. Aztán egyszer csak jöttek a szimbólumok, és a nyeremény elkezdett nőni. Nem lettem milliomos, de a néhány tízezer forintos nyeremény pont elég volt ahhoz, hogy másnap vegyek egy új kávéfőzőt, amit már régóta szerettem volna. Persze a pénz maga nem volt a lényeg. Az volt a lényeg, hogy éreztem: a türelmem és a nyugalmam meghozta a maga gyümölcsét. Nem kellett kapkodni, nem kellett idegeskedni. Egyszerűen csak ott voltam, és figyeltem.
A barátaim néha azt mondják, hogy ez csak szerencsejáték, és nem szabad komolyan venni. Ezzel egyet is értek meg nem is. Egyetértek abban, hogy nem szabad az életét erre építeni. De abban nem, hogy ne lehetne élvezni. Az ember elmegy moziba, hogy kikapcsoljon, vagy elmegy sétálni a parkba, hogy levegőzzön. Az online kaszinó ugyanilyen. Nem több, nem kevesebb. A vavada hu oldalán én megtaláltam azt a fajta könnyedséget, amit máshol nem. Nem kell öltönybe bújni, nem kell tömegben tolongani, csak leülni és hagyni, hogy a játék menjen. És közben az ember megtanulja, hogy a nyerés nem csak a szerencsén múlik, hanem azon is, hogyan viszonyulunk a várakozáshoz.
Tavasszal aztán kicsit visszavettem a játékból. Nem azért, mert rossz élményem volt, hanem mert rájöttem, hogy a dolgok akkor jók, ha nem mindennaposak. Ha az ember minden este ugyanazt csinálja, elveszik a varázs. Így aztán csak hétvégente ültem le, és akkor is csak egy-egy rövidebb szeánszra. Ez alatt az idő alatt viszont felfedeztem, hogy mennyire fontos a bónuszok okos használata. Az ember kaphat ingyenes pörgetéseket, vagy éppen kedvezményt a feltöltéshez. Ezek apróságok, de mégis számítanak. Olyanok, mint amikor a boltban a kasszánál adnak egy kis kuponkódot. Nem a világot váltják meg, de mosolyt csalnak az arcra.
Az egyik barátom, aki szintén szokott néha játszani, egyszer megkérdezte, hogy nem félek-e attól, hogy elveszítem a kontrollt. Azt válaszoltam, hogy pont azért nem, mert megtanultam élvezni a folyamatot, nem csak az eredményt. Ha az ember csak a nyereményre hajt, akkor könnyen csalódik. De ha élvezi a pörgetéseket, a fényeket, a várakozást, akkor a végén úgyis jól jön ki. Persze nem mindig. Van, hogy az ember veszít. De ez is benne van. A lényeg, hogy ne vigye túlzásba, és ne felejtse el, hogy ez csak egy játék.
Nyáron aztán elmentünk a tengerhez. Egy hétre kiszakadtunk a városból. A parton ülve, a naplementét nézve azon gondolkodtam, hogy mennyire más az élet ritmusa, amikor az ember nem görcsöl. Az online játékok is ezt tanítják meg, ha az ember nyitott rá. Nem kell mindig mindent azonnal megnyerni. Néha elég, ha az ember élvezi a pillanatot. És amikor visszajöttem a nyaralásból, újra leültem a gép elé. Nem azért, mert hiányzott, hanem mert jólesett. Az ember néha visszatér a régi szokásaihoz, de már másképp.
Mostanra már rutinná vált, hogy havonta egyszer-kétszer benézek. Néha csak néhány száz forintot teszek be, néha kicsit többet. De soha nem többet, mint amit el tudok engedni. Ez a legfontosabb szabály, amit magamnak felállítottam. És ez nem is olyan nehéz, ha az ember tisztában van vele, hogy mi a célja. Nekem nem a meggazdagodás. Nekem a kikapcsolás. Az, hogy egy kicsit kiszakadjak a hétköznapokból, és átadjam magam a véletlennek. Mert a véletlen néha kedves. Néha nem. De mindig tanít valamit.
Az egyik legjobb dolog, amit ebből az egészből tanultam, hogy az ember ne akarjon mindent irányítani. Az élet tele van olyan dolgokkal, amiket nem tudunk befolyásolni. Az időjárást, a forgalmat, mások hangulatát. Az online játékokban viszont van egy kis szelet, ahol az ember legalább a saját döntéseit hozhatja meg. Hogy mennyit tesz be, mikor áll meg, mikor játszik. Ez a fajta szabadság pedig felszabadító. Nem kell tökéletesnek lenni. Elég, ha jelen vagy.
Szóval ha valaki megkérdezi, hogy megéri-e kipróbálni, azt mondom: igen, de csak okosan. Ne azért ülj le, hogy meggazdagodj. Azért ülj le, hogy egy kicsit kikapcsolj. Ha közben nyersz, az csak hab a tortán. Ha nem, akkor is volt egy estéd, amikor nem a híreket olvastad, hanem a görgők pörgését figyelted. És ez is valami. Az élet apró örömökből áll. Nekem ez az egyik ilyen. Nem a legnagyobb, de az egyik legmegnyugtatóbb. És néha pont ez kell.