Munkaidőben, fél szemmel a monitoron, fél szemmel a naptáron ültem, és próbáltam meggyőzni magam, hogy a mai nap is produktív lesz. Persze, tudtam én jól, hogy ez hazugság. A szerdai napoknak sosem volt semmi értelme az irodában. A hétfő még visz valamit a hétvége lendületéből, a kedd már csak bemelegítés, de a szerda... az egy fekete lyuk. Olyan időszak, amikor az óra mutatója konkrétan visszafelé jár, és minden kávé ellenére az agyam egyetlen gondolatra fókuszál: miért nem vagyok még otthon a kanapén, egy zacskó csipsz és egy jó sorozat társaságában.
Szóval, ültem ott, és eszembe jutott valami. Egy régi ismerősöm mesélte nemrég, hogy unalmában elkezdett valami online kaszinós játékkal játszani. Nem a pénzről beszélt, hanem az élményről. Arról, hogy milyen izgalmas, amikor pörög a rulettkerék, vagy amikor a kártyaosztó lapjai felfordulnak. Be kell vallanom, engem sosem vonzottak ezek a dolgok. Sőt, kicsit féltem is tőlük. Az a tipikus ""a kaszinó mindig nyer"" mondás járt a fejemben. De aznap, abban a szerdai ürességben, úgy gondoltam, miért ne próbálnám ki? Nem nagy tétekben, csak kipróbálnám, milyen érzés.
Elkezdtem keresgélni, hogyan is lehetne egyszerűen és gyorsan elérni egy megbízható oldalt. A neten sok szemetet találtam, tele feltűnő felületekkel és kamu ígéretekkel. Aztán egy fórumon valaki említette a vavada mirror link mindig aktuális elérhetőségét, hogy nem kell szenvedni a keresgéléssel, mert az oldal folyamatosan lépést tart a változásokkal. Megfogadtam a tanácsot, kattintottam, és egyszerűbb volt a regisztráció, mint azt valaha is gondoltam volna. Bepótoltam egy kis összeget – annyit, amennyit egy mozijegyre és egy pizzára költenék – és nekiálltam.
Az első játékom egy egyszerű nyerőgépes pörgetés volt. Nem volt bennem semmi különös izgalom, csak a kíváncsiság. Aztán a második pörgetésnél valami történt. A képernyőn megjelentek a sorok, a szimbólumok egymás mellé álltak, és a gép jelezte a nyereményt. Nem volt nagy összeg. Csak annyi, amennyit a pizzára szántam volna. De mégis... Mégis volt abban valami, amikor a számok a javamra pörögtek. Valami megmagyarázhatatlan elégedettség. A ""nyereség"" szó ebben a kontextusban viccesen hangzott, hiszen csak a saját pénzem jött vissza, mégis úgy éreztem, mintha kaptam volna valamit.
Ahogy telt az idő, rájöttem, hogy nem a nagy nyeremények hajtanak. Hanem maga a folyamat. Az, hogy egy teljesen hétköznapi délutánon, az irodai székemben ülve, egy másik világba csöppenhetek. Egy olyan világba, ahol a dolgok kiszámíthatatlanok, és ahol minden pörgetés egy új lehetőség. A feszültség, ami a tétek megjelenítésénél keletkezik, majd a feloldódás, amikor kiderül az eredmény – ez olyan volt, mint egy mini hullámvasút. Azon kaptam magam, hogy nem a nyereményért játszom, hanem azért az érzésért, amit a játék ad. A színes fényekért, a hangokért, a folyamatosan változó számokért. Egy idő után már nem is a pénzről szólt az egész, hanem a kikapcsolódásról.
Megpróbáltam belelátni a saját motivációmat. Miért is csinálom? Otthon, egy fárasztó nap után, leültem a kanapéra, és néha elővettem a telefont, hogy pörgessek egyet-kettőt. Nem arra gondoltam közben, hogy megoldom az anyagi gondjaimat, vagy hogy ez lesz az életem megváltása. Inkább arra, hogy ez egy olyan játszótér, ahol a szabályokat a véletlen írja, és én csak utazom rajta. Rájöttem, hogy az emberek többsége valószínűleg azért szeret játszani, mert ez egy tiszta, őszinte kiszámíthatatlanság. A munkahelyen minden megtervezett, minden kiszámítható, minden rutin. A játék viszont tiszta esély.
Azt hiszem, ez a legszebb benne. Ez a fajta őszinteség. Amikor nyerek, azért örülök, mert a szerencse mellettem volt. Amikor veszítek, azért nem esem kétségbe, mert tudom, hogy ez is a játék része. Egy alkalommal pont egy nagyobb nyereménynél voltam, amikor az oldal hirtelen elérhetetlenné vált. Elsőre pánikba estem, de aztán eszembe jutott, hogy az ilyen helyzetekre van megoldás. Keresgélni kezdtem, és újra megtaláltam a használható elérhetőséget. Visszatöltöttem az oldalt, és a nyereményem sértetlenül várt rám. Ez az élmény még inkább megerősítette bennem, hogy ha az ember nem a ""nagy dobásra"" hajt, hanem a játék örömére, akkor ez tényleg egy élvezetes hobbi.
Tanulság? Talán az, hogy a szerencse nem valami misztikus dolog. Sokkal inkább egy állapot, amit mi magunk hozunk létre. A játék csak egy eszköz, ami ezt az állapotot előhívja. Én már nem a pénzre gondolok, amikor játszom. Hanem arra a nyugalomra, amit a folyamat ad. Arra, hogy van egy olyan tevékenység az életemben, ami nem követel teljesítményt, ami nem igényel kreativitást, csak annyit, hogy jelen legyek. Ez a játék pedig megtanított arra, hogy a boldogság sokszor az apró, mások számára jelentéktelennek tűnő dolgokban rejlik. Egy jól sikerült pörgetésben, egy váratlan egybeesésben, vagy egy simán elérhető oldalban. És ezért, azt hiszem, hálás vagyok annak a bizonyos szerdai napnak, amikor az unalom rávett, hogy kipróbáljak valami újat.