Pracuję na infolinii. Takiej prawdziwej, gdzie dzwonią ludzie, którym nie działa prąd, internet lub najczęściej – głowa. Odbieram około stu połączeń dziennie. Każde zaczyna się od „proszę pana, jestem klientem od dziesięciu lat”, a kończy na tym, że i tak muszę im przeczytać regulamin. Nie narzekam, ale po ośmiu godzinach słuchania, jak komuś szumi w rurze albo nie działa pilot, mózg mi się gotuje.
Akcja działa się w zeszły czwartek. Tego dnia wszystko szło nie tak. Od rana system padł, potem przyszedł kierownik i powiedział, że mamy nowy target – o dwadzieścia procent wyższy. A na deser, około piętnastej, dzwoni typ, który przez dwadzieścia minut opowiadał mi o swoim psie, zanim w ogóle powiedział, w czym problem. Normalnie bym się wkurzył, ale akurat jego historia była całkiem sympatyczna. Pies nazywał się Burek i bał się odkurzacza. W pewnym momencie pomyślałem: ten facet ma lepsze życie niż ja.
Wróciłem do domu o osiemnastej. Mieszkanie puste, bo dziewczyna pojechała do rodziców. Zrobiłem sobie herbatę, włączyłem telewizor i stwierdziłem, że jednak nie mam ochoty na żaden serial. Siadam z laptopem na kanapie. Przeglądam social media, grupy osiedlowe, jakieś głupoty. I nagle przypomina mi się, że kiedyś, dawno temu, znajomy z pracy mówił o jednej stronie. Że podobno działa bez problemu, logowanie jest proste, a bonusy całkiem ludzkie. Nie pamiętałem nazwy, więc zacząłem googlować.
Po kilku minutach trafiłem na coś, co wyglądało znajomo. Strona miała prosty interfejs, żadnych krzykliwych banerów, żadnych wyskakujących okienek. W polu logowania wpisałem swój mail, ale jeszcze nie miałem konta. Kliknąłem „rejestracja” i po minucie wszystko było gotowe. To było vavada pl logowanie – takie proste, że aż podejrzane.
Nie wpłacałem kasy od razu. Chciałem sprawdzić, co oferują. Okazało się, że dostaję bonus powitalny bez depozytu. Pomyślałem: dobra, potestuję. Jak stracę, stracę. Nie mam nic do stracenia poza zmęczeniem po całym dniu gadania o pierdołach. Kręcę pierwsze spiny. Nic. Drugie. Nic. Dziesiąte. Jakaś drobnica, ale bez szału. Już miałem zamknąć kartę, kiedy nagle coś się zmieniło.
Zaczął się jakiś tryb bonusowy. Nie wiem dokładnie, co go wywołało – może trzy symbole, może kombinacja. Ekran zrobił się złoty, pojawiły się darmowe spiny. Licznik zaczął odliczać. Przy trzecim darmowym spinie trafiłem 400 zł. Przy piątym – kolejne 600. A przy siódmym, ostatnim – nagle wyświetliło się 2 500 zł. Siedziałem z otwartymi ustami. Moja pierwsza myśl? Że to na pewno pomyłka. Że zaraz system się zawiesi i wszystko zniknie.
Ale nie zniknęło. Sprawdziłem konto – wygrana była tam, czekała na wypłatę. Kliknąłem „wypłać” i system poprosił o potwierdzenie tożsamości. Normalna procedura. Zrobiłem zdjęcie dowodu, wysłałem. Czekałem dziesięć minut, potem piętnaście. Po pół godzinie dostałem SMS z banku: przelew 2 500 zł. Nie mogłem w to uwierzyć. Zadzwoniłem do dziewczyny. "Słuchaj, wygrałem dwa i pół tysiąca" – powiedziałem. "W totka?" – spytała. "Nie, w vavada pl logowanie". Cisza. "Żartujesz?" – "Nie". Kolejna cisza. "To wypłaciłeś?" – "Tak, już są na koncie". Westchnęła z ulgą. "Dobra, to jedź po mnie jutro wcześniej, bo kupujemy nową kanapę".
I tak się stało. Za wygraną kupiliśmy kanapę, na której teraz siedzimy razem wieczorami. Nie jest to może kanapa marzeń, ale wygodna, z funkcją spania dla gości. Resztę wydałem na opłacenie zaległego rachunku za prąd. I wiecie co? To było lepsze uczucie niż wygrana – to, że mogłem zapłacić rachunek bez zastanawiania się, czy starczy do pierwszego.
Od tamtego czasu zdarza mi się wejść na vavada pl logowanie raz na jakiś czas. Zwykle w piątek wieczorem, po ciężkim tygodniu na infolinii. Wpłacam stówkę, ustawiam limit i gram spokojnie, bez spiny. Czasem coś wygram, czasem nie. Ale już nie poluję na kolejny wielki strzał. Wiem, że ten jeden raz wystarczył.
Co mnie najbardziej zaskoczyło? Że to takie proste. Że nie trzeba być hazardzistą, nie trzeba ryzykować całej wypłaty. Wystarczy chwila, odrobina ciekawości i umiar. No i odrobina szczęścia, które akurat patrzy w twoją stronę. A ja, po dziesięciu latach słuchania o zepsutych pilotach i psach bojących się odkurzacza, chyba mu na to zasłużyłem.
Dziś, jak ktoś dzwoni na infolinię i mówi, że ma pecha, bo nie działa mu internet, uśmiecham się pod nosem. I myślę sobie: gdybyś wiedział, gdzie ja wczoraj wygrałem kanapę. Ale nie mówię. To moja mała tajemnica.